De lessen uit de subprimecrisis

Een (te) groot optimisme over de stijging van lonen en huizenprijzen.  Dat heeft er in Amerika toe geleid dat banken, deels (zeer) onzorgvuldig, hypothecaire leningen verstrekten aan mensen die dat eigenlijk niet konden betalen. Maar zij zijn ook slachtoffer geworden van hypotheekfraude door hun gretigheid. Deze hypotheken die in deze markt zijn verstrekt, heten subprime mortgages (hypotheken). De kranten staan de laatste tijd vol van de crisis die rondom deze hypotheken is ontstaan. Wat is hier aan de hand?

Securitisatie
Door stijgende rente en dalende huizenprijzen zijn veel mensen in betalingsproblemen gekomen. Dit leidde tot verliezen op de hypothecaire leningportefeuilles. Een groot deel van deze portefeuilles is door banken ondergebracht in speciale juridische constructies en als obligatieleningen verkocht aan beleggers. Dit proces heet securitisatie. Er zijn gesecuritiseerde leningen met een zeer laag risico en leningen met een veel groter kredietrisico. Een voorbeeld van deze laatste categorie zijn de subprimeleningen.

Hedgefunds
Voordeel van een lening met een hoog risico is, dat er een hogere rentevergoeding tegenover staat dan op leningen met een lager risico. Er zijn beleggers, zoals hedgefunds, die deze leningen deels financieren met (goedkoper) geleend geld. De marge tussen hun financieringskosten en de renteopbrengsten, is hun winst. Totdat de  gekochte leningen drastisch in waarde dalen omdat de hypothecaire 
leningen die erin zitten, niet meer worden afgelost. En dan ontstaan verliezen en verlies aan vertrouwen.

Kansen
In de financiële markten levert verlies aan vertrouwen vaak een overreactie op. Zo ook in deze deelmarkt. Gevolg is dat de markt voor risicovollere kredieten is opgedroogd. Banken, hedgefunds en private equity-partijen komen steeds moeilijker aan gelden. Bovendien worden deze steeds duurder. Beleggers vluchten in risicovrije beleggingen zoals staatsobligaties. Ook de markt voor kredietderivaten, waarmee partijen kredietrisico?s kunnen afdekken, droogt op. Overigens bieden dergelijke bewegingen op de financiële markten ook mogelijkheden voor beleggers die vinden dat de reactie overdreven is. In hun ogen zijn obligaties te laag gewaardeerd. Zij zien nu kansen om goedkoop risicodragende obligaties te kopen.

Leren
Wie er gelijk heeft? De tijd zal het leren. Gevolg is wel dat geldgevers kritischer kijken naar hun klanten en minder snel geneigd zijn onverantwoorde leningen te verstrekken aan mensen die dat eigenlijk niet kunnen betalen. En zo reinigt de markt zichzelf. En beleggers en banken? Zij weten weer wat risico is en dat ze daar een juiste prijs voor moeten vragen.

Bron: nibe-svv